نشست تخصصی
نبود فرهنگ ارتباطات مانعی بر سر راه ارتباط صنعت با دانشگاه است
امروزه متاسفانه فاصله قابل توجهی بین پتانسیل های علمی کشور با نیازهای بخش صنعت وجود دارد که باید شکاف موجود با تعامل بیشتر صنایع و مراکز علمی و دانشگاهی پر شود.
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی استان کردستان به نقل از خبرگزاری ایسنا: در حال حاضر، دانشگاه ها به طور عمده بر انتقال دانش تأکید دارند به طوری که یک سری دانش را از کشورهای دیگر گرفته و به دانشجو انتقال می دهند، جالب اینکه بسیاری از دانش های اخذ شده نیز بدون بومی شدن در اختیار دانشجویان قرار می گیرند، اما سوال این است که آیا چنین دانشجویی پس از فارغ التحصیلی می تواند مورد استفاده بخش های صنعت و خدمات جامعه قرار بگیرد و باعث پویایی و پیشرفت شود؟
در کشورهای توسعه یافته، ارتباط مستمر و پویای صنعت و دانشگاه سیکل مثبتی را به وجود آورده که از طریق آن، این دو نهاد به توسعه و رشد همدیگر کمک می کنند، ولی در کشورهای توسعه نیافته این ارتباط وجود ندارد و دانشگاه به طور عمده به انتقال دانش به دانشجویان می پردازد و صنعت هم کار خود را انجام می دهد یعنی هر کدام ساز خودشان را می زنند.
برقراری ارتباط بین صنعت و دانشگاه نیازمند بسترسازی است
احمد خسروی، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی کردستان در میزگرد "حلقه مفقوده ارتباط بین صنعت و دانشگاه" که در خبرگزاری ایسنا برگزار شد، با تاکید بر اینکه بحث ارتباط صنعت و دانشگاە بحثی است که مورد غفلت واقع شده است گفت: آنچه که برای برقراری ارتباط میان صنعت و دانشگاه نیاز است این است که دانشگاه باید فرستنده و بخش صنعت نیز متقاضی آن باشد تا بتوان علم تولید شده را در بحث صنعت به کار برد.
به کارگیری پایان نامه های دانشجویی در مقاطع مختلف می تواند، به درآمد و تولید ثروت زیادی در سطح استان تبدیل شود، برای تحقق این مهم می طلبد که ارتباط بین صنعت و دانشگاه به صورت قانونی و دو سویه انجام شود.
وی بر ایجاد بستر لازم برای ارتباط بین دانشگاه و صنعت تاکید کرد و افزود: ما به عنوان شرکت شهرکهای صنعتی ظرفیتهای قانونی بسیاری برای ایجاد ارتباط بین دانشگاه و صنعت را داریم، اما متاسفانه همیشه یکی از این دو بخش تمایلی به ایجاد ارتباط ندارد.
خسروی با تاکید بر اینکه در استان کردستان باید دانشگاه و صنعت همدیگر را بیش از پیش ببینند، افزود: تصور صنعت و صنعتگر نسبت به ورود به دانشگاه امری امکان ناپذیر بوده و از طرفی هم متاسفانه بخش دانشگاهی، صنعتگر را به عنوان فردی نفوذ ناپذیر به صنعت وی می نگرد و این امر موجب شده که ترتباط بین صنعت و دانشگاه در حد شعار باقی بماند.
وی ادامه داد: باید در بخش دولتی و خصوصی، بستر ها به صورت قانونی فراهم شده و در دانشگاه نیز پایان نامه ها را به پیوست کاربردی تجاری تجهیز کرد.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی کردستان عنوان کرد: در صورت ایجاد بستر لازم، شرکت شهرکها از حمایتهای بیست و بیست و چهارگانهای در خصوص ارتباط بین صنعت و دانشگاه برخوردار است، که تا حدی می تواند به تحقق ارتباط بین صنعت و دانشگاه کمک کند، اما برای رسیده به هدف نهایی باید بسترها بیشتر فراهم و آماده سازی شود.
خسروی با بیان اینکه ارتباط بین صنعت و دانشگاه در استان کردستان متاسفانه به یک گره کور تبدیل شده است، بیان کرد: متاسفانه عوامل صنعت و دانشگاه حاضر به ارتباط نیستند و می طلبد که نگرش ها در این زمینه تغییر کند.
وی یادآور شد: بررسی وضعیت صنعتی و تحقیقاتی کشور نشان میدهد که رابطه محکمی میان دولت، دانشگاه و صنعت آنطور که باید وجود ندارد یعنی یک اتحاد مثلث محکم مشاهده نمی شود. اگرچه ممکن است دربرخی موارد ارتباط منطقی و مناسبی هم برقرار شده باشد، اما کافی نبوده است.
اقدامات انجام شده در راستای برقراری ارتباط میان صنعت و دانشگاه
امیر رشیدی مدیر مرکز کارآفرینی و ارتباط با صنعت دانشگاه کردستان در خصوص اقداماتی که در راستای ارتباط صنعت با دانشگاه صورت گرفته است گفت: طی دو سال اخیر قدمهای موثری در این راستا برداشته شده است که اولین قدم آن ایجاد فرصت مطالعاتی اساتید در جامعه و صنعت است.
رشیدی در خصوص ایجاد فرصت مطالعاتی برای اساتید دانشگاه اظهار کرد: هر استادی برای استخدامی نیاز است ۶ ماه به صورت تمام وقت یا ۱۲ ماه به صورت پاره وقت و با هزینه خود دانشگاه در یک واحد فعالیت و یک پروژه تحقیقاتی در راستای ارائه حل مشکلات آن واحد ارائه دهد.
وی با اعلام اینکه تاکنون ۶ نفر از اساتید دانشگاه را به بخشهای مختلف صنعتی داخل و خارج استان معرفی کردهایم؛ افزود: همه شرکتها، ادارت، سمنها و مراکز بخش خصوصی میتوانند نیازمندیهای خود را در سامانه ساجد ثبت و از دانشگاه مادر واقع در آن منطقه و بدون صرف هیچ هزینهای نیرو طلب کند.
رشیدی بر تقاضا محور بودن پایان نامهها تاکید و عنوان کرد: از این به بعد در پایان نامهها مسائل و موضوعاتی مطرح میشود که تقاضا محور است، زیرا کار تحقیقاتی دانشجو بسیار مفید بوده و با دقت زیاد و صرف هزینه کم انجام میشود و بنا بر تصویب خود دانشگاه کردستان نیز مشاور در همان واحد اجرایی انتخاب خواهد شد تا در بطن مسائل و مشکلات حضور داشته باشد.
وی بیان کرد: بهتر آن است به جای آن که هرساله پولی را بابت اجرای طرحها به ادارات و شرکتها تحویل دهیم و در پایان هم سرانجامی نداشته باشد؛ یک اولویت را تحت عنوان نگاه پروژه تعریف و تمرکز خود را برروی یک مساله و پروژه صرف و آن را حل کنیم.
رشیدی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از اقداماتی که طی یک سال گذشته برروی آن کار شده است؛ هدفمند کردن دورههای کارآموزی دانشجویان است و در این راستا دانشگاه کردستان ۲ واحد کارآموزی را به هفت الی هشت واحد افزایش داده است که طی این اقدام دانشجو یک سال آخر تحصیل خود را به کار اختصاص داده و هیچ گونه درسی نخواهد داشت.
وی ادامه داد: در راستای هدفمند کردن دورههای کارآموزی دانشجویان، در حال حاضر دانشگاه در حال شناسایی مراکزی است که این توانایی را داشته باشند و تفاهمنامههایی هم با مراکز اجرایی و صنعتی امضا شده است.
رشیدی افزود: یکی دیگر از اقدامات دانشگاە کردستان، تاسیس بنیاد حامیان دانشگاە کردستان است، کە بە منظور برقراری ارتباط دانشگاه با جامعه در همە شهرها و مناطق کُردنشین از انسانهای مرجع و صاحب نام گردهم آمده و در بنیاد حامیان دانشگاه ساماندهی و به منظور شناسایی مسائل و مشکلات هر منطقە دستەبندی میشوند و در این راستا حداقل ۵۰ درصد پایان نامەها و تحقیقات دانشجویی به مسائل و مشکلات جامعە اختصاص دارد.
به گفته وی در این بنیاد، توسط خیرین هر منطقه به دانشگاه کمکهایی میشود که این کمکها در مناطق مختلف و در راستای حل مسائل و مشکلات آن منطقه هزینه میشود، لذا این کمکها باید زیر نظر بنیاد هزینه و در این راستا هم دولت موظف است ۳ برابر آن را پرداخت کند و این یعنی با یک تیر چند نشان زدیم.
مدیر مرکز کارآفرینی و ارتباط با صنعت دانشگاه کردستان اظهار کرد: یکی دیگر از اقدامات انجام شده راهاندازی و ساماندهی انجمن دانشآموختگان دانشگاه کردستان است که در این راستا همه دانشآموختگان جزو این انجمن محسوب شده و همچنین یک مرکز کاریابی و اشتغال ایجاد شده که در آن پیگیر تقاضای شغلی دانشآموختگان هستیم.
امیر رشیدی عنوان کرد: ما در دانشگاه دفتری تحت عنوان ارتباط با صنعت داریم و از مراکز صنعتی استان بازدید، مسائل و مشکلات آنها را شناسایی و در راستای حل مسئله به آنها کمک خواهیم کرد.
وی بیان کرد: خوشبختانە با تلاش شرکت شهرکهای صنعتی طی یک سال اخیر دستاوردهای بسیاری ایجاد شده و بە عنوان یک واقعیت مهمترین مشکل موجود در حوزه ارتباط صنعت و دانشگاه عدم تعامل و گفتوگو با یکدیگر است.
رشیدی یادآور شد: ما با تمام وجود اعلام آمادگی میکنیم که به عنوان مشاور در کنار بخش صنعت، اجرا و خدمات خواهیم بود و بدون صرف هیچگونە هزینەای از نیروهای دانشآموخته دانشگاه استفاده و مشاوران را از همان واحدها انتخاب خواهیم کرد.
شرکت شهرکهای صنعتی پلی ارتباطی میان صنعت و دانشگاه
معاون صنایع کوچک شرکت شهرکهای صنعتی کردستان گفت: متاسفانە در سالهای قبل صنعت و دانشگاە هرکدام مسیر مجزایی را طی میکردند؛ این در حالی است کە اساسا وجود دانشگاە برای ایجاد علم و صنعتی است کە در جامعە وجود دارد در غیر اینصورت نە اشتغالی در جامعە ایجاد خواهد شد و نه جامعه در سطح جهان ارتقاء پیدا خواهد کرد.
کامبیز گلهداری اظهار کرد: در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا در درجه اول بخش صنعتی آنها ارتقا یافته و کشورهایی همچون ژاپن و آلمان و ... با ارتباط صنعت و دانشگاه به این سطح از پیشرفت دست پیدا کردهاند.
وی عنوان کرد: علمی کە در داخل کشور ایجاد و در راستای ایجاد اشتغال و صنعت بە کار گرفتە نشود؛ عملا برای کشورهای خارجی تولید میشود زیرا صرفا ارائە مقالە باعث ارتقا سطح جامعە نمیشود.
گلهداری اضافه کرد: یکی از رسالتهای اصلی شرکت شهرکهای صنعتی ایجاد حلقە واسطە بین دانشگاە و صنعت است و ۹۰ درصد حمایتهای شرکت شهرکها در این راستا انجام میشود.
وی بیان کرد: یکی از اهداف شرکت شهرکهای صنعتی ایجاد الگوهای تحقیقاتی و پژوهشی است و ترغیب واحدهای صنعتی به استفاده از دانش تولید شده است.
گلهداری افزود: یکی از دو سر فصلهای اصلی شرکت شهرکهای صنعتی ارتقا فناوری و ایجاد فناوریهای نو و دانش بنیان است.
وی تصریح کرد: متاسفانه هستند واحدهای صنعتی که هنوز هم با روشهای سنتی مشغول به تولید هستند و هنوز نتوانستەاند خود را به سطحی ارتقاء دهند که از فناوریهای موجود روز در دنیا بهرەمند شوند و تعداد انگشت شماری واحد صنعتی در استان کردستان وجود دارد کە توانستەاند خود را ارتقا دهند.
گلهداری عنوان کرد: برای برقراری ارتباط دانشگاه با صنعت سعی کردهایم که از اساتید دانشگاه در تورهای صنعتی داخلی استفاده کنیم تا با واحدهای صنعتی موفق در داخل استان و تکنولوژیهای موجود در آنها آشنا شود، همچنین برای واحدهای صنعتی موجود در خارج از استان نیز از اساتید فعال در مراکز فناوری استفاده میشود تا بتوان از سواد علمی و تجربیات آنها به صورت عملی بهره برد.
وی به بحث کلینیکهای صنعت در استان اشاره کرد و گفت: یکی از بحثهایی موجود در ساختمان فناوری بحث کلینیکهای صنعتی است و از بسیاری از دانشگاەها دعوت شدە است کە در قالب مشاور در کلینیک صنعت فعالیت کنند.
گلهداری بیان کرد: اساتید دانشگاه به عنوان مشاوران فعال در بحث صنعت در صورت تمایل به بحثهای فناوری، به روز کردن واحدهای صنعتی، عارضهیابی و تشخیص امراض واحدهای صنعتی میتوانند از طریق ثبت نام در سمانه Eservices در کلینیک عضو و واحدهای متقاضی را انتخاب و به عنوان مشاور به واحدهای صنعتی ورود و مشکلات و مسائل آن را شناسایی و در قالب گزارش و یا نقشه راه به واحدها و شهرکهای صنعتی ارائه و آنها را در راستای حل مسائل یاری کنند.
محمد یاره،رئیس اداره توسعه تعاون کار و رفاه اجتماعی استان کردستان اظهار کرد: اگر دانشگاە و صنعت را بە عنوان دو انسان در نظر بگیریم؛ دانشگاە دست همکاری بە سوی صنعت دراز کردە است، اما صنعت احساس بینیازی میکند و رغبتی بە ورود کردن دانشگاە در حوزه صنعت ندارند.
وی عنوان کرد: امیدواریم حرکتی کە در خصوص برقراری ارتباط میان صنعت و دانشگاه شروع شدە است در آیندەای نه چندان دور منجر بە کار عملیاتی شده و صنعتگران از دانش و علم و افراد و صاحب نظران دانشگاە بهرە ببرند.
یاره خاطرنشان کرد: در حوزه تعاون اعتباراتی را برای حمایت از پایاننامەهای پژوهشی در نظر گرفتە و هرسالە اعتباراتی برای پایاننامە و پژوهش اختصاص داده میشود، منوط به اینکه پایاننامەها باید مسئلە محور باشند و دارای رویکرد حل مسئلە باشد.
رئیس اداره توسعه تعاون کار و رفاه اجتماعی استان کردستان، با اشاره به وجود ضعف فرهنگی در جامعه گفت: متاسفانه صنعتگران و کارآفرینان و کسانی کە در حوزە اقتصادی فعالیت دارند بە دلیل اینکە رغبتی بە ورود دانشگاە در حوزە کاری خود ندارند زیاد مشتاق نیستند کە در بحث آموزشی هم هزینە کنند؛ لذا تعاونیها در همه زمینهها برای مدیران کلاسهای اموزشی برگزار میکند؛ اما مدیران بە ندرت در این کلاسها حضور پیدا میکنند.
یاره تصریح کرد: سالانە بالغ بر ۲۰۰ میلیون تومان در بحث آموزش و ۱۰۰ میلیون تومان اعتبار پژوهشی به استان اختصاص داده میشود که متاسفانه به دلیل عدم استقبال مدیران واحدهای صنعتی این اعتبار برگشت داده میشود.
وی خطرنشان کرد: بهتر آن است که همه سازمانهای متولی به جای فعالیت و حل مشکلات به صورت جزیرەای، هرسالە بر روی ۲ تا ۳ واحد متمرکز و چالشها و مشکلات آنها را شناسایی و به آن رسیدگی کنند.
رئیس اداره توسعه تعاون کار و رفاه اجتماعی استان کردستان در پایان سخنان خود یادآور شد: امید است با برقراری ارتباط مابین صنعت و دانشگاە گرهی از گرەهای مشکلات واحدهای صنعتی گشودە شود.
نظر شما :