معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی استان کردستان برگزار کرد؛

نشست تخصصی قابلیت‌سنجی امکانات و جذابیت‌های ژئوتوریستی منظر جهانی هورامان

۰۷ آذر ۱۴۰۰ | ۰۸:۳۵ کد : ۳۸۴۵۰ تاپ خبر
نشست تخصصی قابلیت‌سنجی امکانات و جذابیت‌های ژئوتوریستی منظر جهانی هورامان به همت معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی استان کردستان برگزار شد.
نشست تخصصی قابلیت‌سنجی امکانات و جذابیت‌های ژئوتوریستی منظر جهانی هورامان

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی استان کردستان: سوران احمدی‌زاد در وبینار قابلیت سنجی امکانات و جذابیت‌های ژئوتوریستی منظر جهانی هورامان محور ششمین دوره سلسله نشست‌های چشم‌انداز صنعت گردشگری در ایران، که به همت معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی استان کردستان برگزار شد، اظهار کرد: ژئوتوریسم یکی از گونه‌های گردشگری است که قدمت زیادی ندارد؛ گرچه در برخی از نوشته‌های قرون ۱۷ و ۱۸ میلادی مباحثی در خصوص ژئوتوریسم بیان و حتی خود داروین هم در برخی از نوشته‌هایش بیان کرده که برخی پدیده‌های زمین‌شناختی برای جذب انسان‌های دیگر از سایر کشورها برای مشاهده پدیده‌ها بسیار حائز اهمیت است.

احمدی زاد گفت: ژئوتوریسم همانگونه که مشاهده می‌کنیم علمی است بین رشته‌ای یعنی از زمین شناسی "ژئو" و همچنین توریسم "گردشگری" تشکیل شده است.

وی بیان کرد: قبل از هرچیز می‌بایست به این نکته توجه داشت که اورامان منطقه‌ای است که دارای پتانسیل‌های بسیاری در حوزه گردشگری است که و همواره به غرب استان به مرکزیت اورامان توجه ویژه‌ای می‌شود.

احمدی‌زاد عنوان کرد: همانگونه که می‌دانید اورامان تلاقی فرهنگ با طبیعت است و نمی‌توان آن را انکار کرد؛ اما باید توجه داشت زمانی که از ژئوتوریسم نام می‌بریم؛ ژئوتوریسم به جاذبه‌های طبیعی بی‌جان می‌پردازد و این تفاوت را با طبیعت‌گردی دارد که در طبیعت‌گردی ما به جاذبه‌های طبیعی جاندار می‌پردازیم در حالی که اما در ژئوتوریسم توجه ما بر پدیده‌های بی‌جان است.

وی ادامه داد: اورامان دارای ظرفیت‌های بسیار بالایی برای تبدیل شدن به یک ژئوپارک دارد، و با توجه به فرصت  تاریخی ثبت جهانی اورامان، می‌توان آن را به عنوان یکی از ژئوپارک‌ها به تمامی جهان معرفی کرد که تاثیرات بسزایی بر سازمان جهانی ژئوپارک‌ها، رشد اورامان و رشد مناطق مجاور خواهد داشت.

احمدی‌زاد در خصوص ویژگی‌های ژئوپارک اورامان بیان کرد: ژئوپاک‌ها برخلاف ژئوتوریسم‌ها تلفیقی از طبیعت زنده، پدیده‌های زمین شناختی بی‌جان و فرهنگ آن منطقه است، یعنی باید همه این عوامل باهم ترکیب شوند تا بتوان یک ژئوپارک تشکیل داد.

وی تاکید کرد: اگر اورامان تبدیل به یک ژئوپارک شود قابلیت حفظ زیبایی‌های اورامان چه در حوزه ژئوتوریسم و اکو توریسم و توریسم فرهنگی افزایش خواهد یافت.

مدیر پایگاه جهانی منظر فرهنگی تاریخی اورامان گفت: به جرات می‌توان گفت که حوزه ژئوتوریسم در اورامان یکی از بالقوه‌ترین سایت‌های موجود در ایران است و می‌توان از آن به عنوان یک پتانسل مهم در حوزه توسعه گردشگری بهره برد.

طالب‌نیا عنوان کرد: ژئوتوریسم بیشتر با ساختار زمین‌شناسی بی‌جان سروکار دارد به این معنی که عنصر حیات موجود در آن‌ها قابل مشاهده نیست.

وی در خصوص توسعه پایدار گردشگری عنوان کرد: در حوزه زمین گردشگری که یکی از زیرمجموعه‌های حوزه گردشگری است، عوامل متعددی همچون فرسایش زمین، آتشفشان‌ها، چین‌خوردگی‌ها و گسل‌های موجود، شکل‌گیری غارها و صخره‌ها و سفره‌های آب زیر زمینی، چشمه‌ها و رودهایی که شاخص هستند و می‌توان از آن‌ها به عنوان جاذبه‌های گردشگری که در حوزه ژئوتوریسم مطرح هستند؛ نام برد.

مدیر پایگاه جهانی منظر فرهنگی تاریخی اورامان، منظر فرهنگی اورامان را یکی از بخش‌ها و مناطق منحصر به فرد در ایران نام برد و گفت: منظر فرهنگی اورامان دارای شاخصه‌های بسیار جذابی است و این جذابیت را می‌توان تلفیقی از بحث ژئوتوریسم و فرهنگی شاهد بود و آن را به یکی از جاذبه‌های بسیار ارزشمند تبدیل کرد.

طالب‌نیا با تاکید بر اینکه ژئوتوریسم گردشگری در خصوص عناصر بی‌جان است، خاطرنشان کرد: روحی که مردمان سرزمین اورامان به این آثار بی‌جان می‌بخشند، خود می‌تواند به یکی از جاذبه‌های فرهنگی تبدیل شود.

وی به شاخصه‌های گردشگری و تاریخی در اورامان اشاره و بیان کرد: کوه شاهو، کوه کوهسالان، رودخانه سیروان شاخص‌های مهم منطقه اورامان هستند که در اسامی مردم منطقه جای گرفته‌اند.

وی با تاکید بر دو معیار مهم برای ثبت جهانی اورامان اضافه کرد: یکی از معیارهای مهم در ثبت جهانی اورامان، معیار تعامل انسان با طبیعت است که این تعامل انسان با طبیعت در این منطقه کاملا مشهود است.

مدیر پایگاه جهانی منظر فرهنگی تاریخی اورامان، منظر فرهنگی اورامان به روستای شرکان در اورامان اشاره و اضافه کرد: تعداد چشمه‌های موجود در این روستا به حدی است که وجه تسمیه به "شرکانی"، "شر" در زبان کُردی به معنای "جنگ "و "کانی" به معنای "چشمه"؛ جنگ چشمه‌ها است.

پویا طالب‌نیا ادامه داد: همچنین روستای دولاب که بالای 90 چشمه با اسامی مختلف در خود دارد و منحصر به فرد است و در پای کوه آوالان قرار دارد یکی از کوه‌های شاخص منطقه اورامان است.

وی تصریح کرد: نمادهای مقدس طبیعی که جایگاه فرهنگی خاصی را در دل ساکنین منطقه دارند، می‌تواند به ظرفیت‌های گردشگری در منظر فرهنگی اورامان تبدیل شود.

طالب‌نیا بر ظرفیت ژئوتوریسمی منطقه اورامان تاکید کرد و افزود: غارهای متعددی را که در منظر اورامان  شاهد آن هستیم؛ غارهای طبیعی هستند که به عنوان غارهای باستانی ما شاهد سکونت انسانی و یافته‌های فرهنگی در آن‌ها هستیم.

وی یادآور شد: یکی از غارهای مهم در منطقه اورامان که می‌توان به آن اشاره کرد غار "قوری قلعه" به عنوان یکی از بزرگترین غارهای آبی خاورمیانه است؛ که یکی از مهم‌ترین ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های ژئوتوریسم در اورامان غار قوری قلعه است .

وی بیان کرد: خوشبختانه به دلیل ثبت جهانی و معرفی‌های صورت گرفته و توجه مسئولین استانی و کشوری به این قضیه، امسال اعتبارات خوبی به این منطقه اختصاص داده شده است.

طالب‌نیا اضافه کرد: در حال حاضر با یک هیات آلمانی در حال بررسی‌های باستان‌شناسی در منطقه اورامان هستیم و امیدواریم که بتوان یک پروژه هدفمند را فقط در خصوص غارهای باستانی اورامان تعریف و مستندسازی و معرفی شوند.

وی در پایان یادآور شد: به جرات می‌توان گفت که حوزه ژئوتوریسم در اورامان یکی از بالقوه‌ترین سایت‌هایی است که در ایران وجود دارد و تلفیقی از فرهنگ، تاریخ و طبیعت را میتوان در این آثار شاهد بود و می‌توان از آن به عنوان یک پتانسل مهم در حوزه توسعه گردشگری بهره برد.


نظر شما :